Waarom Qi Gong een beetje op schaatsen lijkt

Het is meestal niet de eerste gedachte die bij mensen opkomt als ze aan Qi Gong denken. Maar TU docent Tineke Ruijgh ziet een duidelijke overeenkomst tussen het oerhollandse schaatsen en Qi Gong, een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die lichaam en geest traint.

Tineke Ruijg

Door Linda Bleijenberg

“Het heeft allebei een bepaalde verstilling,” legt ze uit. “Er zit veel herhaling in, veel aandacht in de motoriek.” In schaatsen en in Qi Gong is techniek belangrijk, wat ervoor zorgt dat je er heel gefocust mee bezig moet zijn. “Het is een goede training voor mensen die veel in hun hoofd zitten.”

Bedachtzame bewegingen

Tineke volgt sinds een paar maanden Qi Gong lessen in Delft. Ze kwam ermee in aanraking via Natasja Roodbergen, een kennis die al jaren Qi Gong beoefent en sinds kort ook zelf les geeft. “Als je Natasja de oefeningen ziet uitvoeren zie je echt hoe goed er over de bewegingen is nagedacht. Deze beweging wel, die niet; deze beweging zo, in plaats van zo.”

Het zorgt ervoor dat je steeds meer spierbeheersing krijgt, naarmate je langer met Qi Gong bezig bent. Trainer Natasja: “In mijn lessen werk ik daar ook langzaam naartoe. Ik begin met de basisbewegingen, een serie van acht houdingen, en dan neem ik mijn cursisten mee naar de details.”

Ruim baan voor Qi

Qi Gong is lang geleden in China ontstaan als een vorm van lichamelijke oefening die Qi vrij laat stromen. Qi is de levensenergie die nodig is om je lichaam en je geest optimaal te laten functioneren. Het speelt een centrale rol in het traditionele Chinese denken over gezondheid. Disciplines als acupunctuur en Tuina massage zien het lichaam bijvoorbeeld als een netwerk van meridianen waarlangs Qi kan stromen.

Voor Natasja, professioneel Tuina masseur, is deze theorie gesneden koek. “Als ergens op deze meridianen een blokkade ontstaat, zorgt dat voor allerlei kleine en grote gezondheidsklachten. Die kun je behandelen met gerichte massage technieken.”

Blokkades voorkomen

Qi Gong is juist bedoeld om dergelijke blokkades te voorkomen. Het bevordert de bloedsomloop, zorgt voor een betere balans en traint ongemerkt het hele lichaam. Bovendien is het heel toegankelijk: de bewegingen zijn op zich niet moeilijk, waardoor bijna iedereen ze kan uitvoeren.

Tineke raadt het daarom zeker aan: ”Ook met één keer per week merk je al verschil: je bent je thuis of op je werk bewuster van je houding en ademhaling.” Ook over de lessen van Natasja is Tineke enthousiast. “Ze heeft een goed oog voor wat iedereen kan. En daarnaast heeft ze gewoon iets heel plezierigs, als docent. Ze straalt een aangenaam soort rust en kalmte uit.”

Qi Gong-lessen bij de VAK

Nieuwsgierig geworden? Als je in de omgeving van Delft woont kun je Qi Gong trainen bij De VAK in OPEN. Voor meer informatie en inschrijving kijk op de website van De VAK.

Voor meer informatie kun je ook op de Qi Gong pagina kijken.