Wil je je gezondheid verbeteren? Je lichaam, ademhaling en geest trainen?

En ben je geïnteresseerd in eeuwenoude trainingstechnieken? Dan is Qi Gong iets voor jou!

Met regelmatig Qi Gong beoefenen zorg je voor vitaliteit, gezondheid, rust en ontspanning, je verbetert je concentratievermogen en bevordert je algehele welbevinden.

Wil je Qi Gong proberen? Dat kan in Delft! Bij De VAK bieden we verschillende Qi Gong cursussen aan, je kunt kiezen voor de korte Qi Gong Try Out van vier lessen, Qi Gong Body&Mind van twaalf lessen of de jaarcursus Qi Gong Basis training. De Try Out wordt een aantal keer per jaar gegeven op donderdag en zaterdag en de Body&Mind wordt twee keer per jaar gegeven op woensdagen. Voor de actuele data zie de website van De VAK.

Lees meer over Qi Gong en de lessen hieronder. Of schrijf je direct in voor een van de cursussen via de bovenstaande links!

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een Chinese ademhalings- en bewegingsleer. Het is nauw verbonden met de Traditionele Chinese Geneeswijzen en wordt beoefend ter bevordering van de gezondheid en vitaliteit.

Wat doe je met Qi Gong?

Tijdens Qi Gong stem je diepe ademhaling en vloeiende bewegingen op elkaar af. Je brengt je aandacht naar binnen, waardoor je je weer bewust wordt van je lichaam, houding en ademhaling. Hierdoor gaat de Qi (energie) beter stromen, kalmeert je geest en verbetert de doorbloeding van alle lichaamsdelen. Met regelmatig Qi Gong beoefenen zorg je voor vitaliteit, gezondheid en ontspanning, je verbetert je concentratievermogen en bevordert je algehele welbevinden.

Ba Duan Jin

Qi Gong omvat veel verschillende vormen en stijlen. Een vorm is een serie van nauwkeurig op elkaar afgestemde bewegingen. Eén van de basis vormen die ik geef is de Ba Duan Jin (Acht Stukken Brokaat) van professor Zhang Guangde. In deze vorm strek je je lichaam en maak je veel torsies, je oefent je balans, coördinatie en ademhaling. Je gebruikt de spieren van je rug, nek, buik, armen en in het bijzonder je benen. Het is een mooie, eenvoudige vorm die je ook zelf thuis kunt beoefenen.

Ademhaling

Tijdens de Qi Gong lessen besteed ik veel aandacht aan de ademhaling. We werken toe naar een diepe, langzame en zachte vorm van ademen, die je ook in het dagelijks leven goed kunt gebruiken. Deze ademhaling ontspant, voorziet je lichaam van extra zuurstof en masseert daarnaast je organen. Zo versterk je jezelf bij elke in- en uitademing.

Waar?

Op woensdagavond, donderdagochtend en zaterdagmiddag worden verschillende lessen gegeven bij De VAK in OPEN, Vesteplein 100, Delft. Daarnaast zijn er Qi Gong lessen op maandag bij Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp.

Wil je mee doen?

Bij De VAK worden verschillende Qi Gong cursussen gegeven: de Qi Gong Try Out, Qi Gong Body&Mind en Qi Gong Basis training. In de korte Try Out cursus kun je eenvoudig proeven wat Qi Gong is! De cursus bestaat uit vier lessen en wordt meerdere keren per jaar gegeven. In de Body&Mind van twaalf lessen ligt het accent op het meditatieve aspect van Qi Gong, we werken met de ademhaling en eenvoudige bewegingen, en sluiten af met een geleide ontspanningsmeditatie en zelfmassage. Mocht je na de Try Out of de Body&Mind verder in een groep willen trainen en de vormen willen verdiepen dan kun je direct doorstromen naar de Qi Gong Basis Training. 

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om twee keer per week te trainen. Er zijn twee combi’s waar je uit kunt kiezen: woensdag-zaterdag of donderdag-zaterdag.

Meer informatie en inschrijven voor de lessen kan via de bovenstaande links op de website van De VAK.

Praktische informatie

Kies losse kleding waarin je vrij kunt bewegen; een shirt of vest met lange mouwen, een lange (jogging)broek en zaalschoenen. Een les duurt  1 uur.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Je kunt me bereiken op 06 41543636 of e-mailen naar natasjaroodbergen@gmail.com.

Dao Yin Yang Shen Gong

Er zijn veel verschillende Qi Gong scholen en stijlen, van leraar op leerling doorgegeven. De Qi Gong die ik geef leer ik bij Sifu Henny Eleonora in Amsterdam. Het is de Dao Yin Yang Shen Gong, ontwikkeld door Professor Zhang Guangde. Daarnaast volg ik bij Sifu Henny Eleonora ook workshops, onder andere van Master Zhang Jian, leraar in Dao Yin Yang Sheng Gong aan de universiteit van Beijing.

Ik geniet van het doorgeven van wat mij is geleerd.