Wil je je lichaam, ademhaling en geest trainen?

En ben je geïnteresseerd in eeuwenoude trainingstechnieken? Dan is Qi Gong iets voor jou!

Met regelmatig Qi Gong beoefenen zorg je voor vitaliteit, gezondheid, rust en ontspanning, je verbetert je concentratievermogen en bevordert je algehele welbevinden.

Wil je Qi Gong proberen? Dat kan in Delft! Bij De VAK biedt ik verschillende Qi Gong cursussen aan, je kunt kiezen voor de jaarcursussen: Qi Gong 21+, Qi Gong 50+ en Qi Gong meditatie & ontspanning. Als je in de loop van het jaar wilt instromen kun je vooraf een van de Qi Gong workshops volgen zodat je soepel in de les kunt instromen. Voor de actuele data zie de website van De VAK. Je bent ook altijd welkom voor een gratis proefles, neem daarvoor contact op met De Vak of met mij.

Lees meer over Qi Gong en de lessen hieronder. Of schrijf je direct in voor een van de cursussen via de bovenstaande links!

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een Chinese ademhalings- en bewegingsleer. Het is nauw verbonden met de Traditionele Chinese Geneeswijzen en wordt beoefend ter bevordering van de gezondheid en vitaliteit.

Wat doe je met Qi Gong?

Tijdens Qi Gong stem je diepe ademhaling en vloeiende bewegingen op elkaar af. Je brengt je aandacht naar binnen, waardoor je je weer bewust wordt van je lichaam, houding en ademhaling. Hierdoor gaat de Qi (energie) beter stromen, kalmeert je geest en verbetert de doorbloeding van alle lichaamsdelen. Met regelmatig Qi Gong beoefenen zorg je voor vitaliteit, gezondheid en ontspanning, je verbetert je concentratievermogen en bevordert je algehele welbevinden.

Ba Duan Jin

Qi Gong omvat veel verschillende vormen en stijlen. Een vorm is een serie van nauwkeurig op elkaar afgestemde bewegingen. Eén van de basis vormen die ik geef is de Ba Duan Jin (Acht Stukken Brokaat) van professor Zhang Guangde. In deze vorm strek je je lichaam en maak je veel torsies, je oefent je balans, coördinatie en ademhaling. Je gebruikt de spieren van je rug, nek, buik, armen en in het bijzonder je benen. Het is een mooie, eenvoudige vorm die je ook zelf thuis kunt beoefenen.

Ademhaling

Tijdens de Qi Gong lessen besteed ik veel aandacht aan de ademhaling. We werken toe naar een diepe, langzame en zachte vorm van ademen, die je ook in het dagelijks leven goed kunt gebruiken. Deze ademhaling ontspant, voorziet je lichaam van extra zuurstof en masseert daarnaast je organen. Zo versterk je jezelf bij elke in- en uitademing.

Waar?

Op woensdagavond, donderdagochtend en zaterdagmiddag worden verschillende lessen gegeven bij De VAK in OPEN, Vesteplein 100, Delft. Daarnaast zijn er Qi Gong lessen op maandag bij Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp.

Wil je mee doen?

Bij De VAK worden verschillende Qi Gong cursussen gegeven: Qi Gong 21+, Qi Gong 50+ en Qi Gong meditatie & ontspanning. De Qi Gong 50+ lessen zijn speciaal afgestemd op mensen van boven de vijftig. In de Qi Gong meditatie & ontspanningslessen ligt het accent op het meditatieve aspect van Qi Gong, we werken met de ademhaling en eenvoudige bewegingen, en sluiten af met een geleide ontspanningsmeditatie en zelfmassage. Ook kun je op verschillende zaterdagen een Qi Gong workshop volgen. Deze duurt twee uur inclusief een pauze met Chinese traditionele thee. Als je na de workshop verder wilt verdiepen dan kun je direct doorstromen naar een van de Qi Gong jaarcursussen. 

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om twee keer per week te trainen of in overleg een gemiste les in te halen. 

Meer informatie en inschrijven voor de lessen kan via de bovenstaande links op de website van De VAK.

Praktische informatie

Kies losse kleding waarin je vrij kunt bewegen; een shirt of vest met lange mouwen, een lange (jogging)broek en zaalschoenen. Een les duurt  1 uur.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Je kunt me bereiken op 06 41543636 of e-mailen naar natasjaroodbergen@gmail.com.

Dao Yin Yang Shen Gong

Er zijn veel verschillende Qi Gong scholen en stijlen, van leraar op leerling doorgegeven. De Qi Gong die ik geef leer ik bij Sifu Henny Eleonora in Amsterdam. Het is de Dao Yin Yang Shen Gong, ontwikkeld door Professor Zhang Guangde. Daarnaast volg ik bij Sifu Henny Eleonora ook workshops, onder andere van Master Zhang Jian, leraar in Dao Yin Yang Sheng Gong aan de universiteit van Beijing.

Ik geniet van het doorgeven van wat mij is geleerd!