Qi Gong

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een Chinese ademhalings- en bewegingsleer. Het is nauw verbonden met de traditionele Chinese geneeswijzen en wordt beoefend ter bevordering van de gezondheid en vitaliteit.

Wat doe je met Qi Gong?
Tijdens Qi Gong stem je diepe ademhaling en vloeiende bewegingen op elkaar af. Je brengt je aandacht naar binnen, waardoor je je weer bewust wordt van je lichaam, houding en ademhaling. Hierdoor gaat de Qi (energie) beter stromen, kalmeert je geest en verbetert de doorbloeding van alle lichaamsdelen. Met regelmatig Qi Gong beoefenen zorg je voor vitaliteit, balans, harmonie, rust en ontspanning, je verbetert je concentratievermogen en bevordert je algehele welbevinden.

Ba Duan Jin
Qi Gong omvat veel verschillende vormen en stijlen. Een vorm is een serie van nauwkeurig op elkaar afgestemde bewegingen. Eén van de basisvormen die ik geef is de Ba Duan Jin (Acht Stukken Brokaat) van professor Zhang Guangde. In deze vorm strek je je lichaam en maak je veel torsies, je oefent je balans, coördinatie en ademhaling. Je gebruikt de spieren van je rug, nek, buik, armen en in het bijzonder je benen. Het is een mooie, eenvoudige vorm die je ook zelf thuis kunt beoefenen.

Ademhaling
Tijdens de Qi Gong-lessen besteed ik veel aandacht aan de ademhaling. We werken toe naar een diepe, langzame en zachte vorm van ademen, die je ook in het dagelijks leven goed kunt gebruiken. Deze ademhaling ontspant, voorziet je lichaam van extra zuurstof en masseert daarnaast je organen. Zo versterk je jezelf bij elke in- en uitademing.

Waar?

Je kunt les volgen bij De VAK in OPEN in Delft en bij SWOP in Pijnacker.

Wil je meedoen?
De VAK
Bij De VAK in Delft bied ik jaarcursussen
Qi Gong aan.
Op dinsdag 9:30-10:30 is de cursus Qi Gong vanaf 50 jaar en op woensdag9:30-10:30 is de Qi Gong vanaf 21 jaar
. Voor de actuele data zie de website van De VAK. Het is ook mogelijk om na de start van de cursus in te stromen. Je bent ook altijd welkom voor een gratis proefles, je kunt je aanmelden via de proefknop of de administratie van De VAK. Meer informatie en inschrijven voor de lessen kan via de bovenstaande links op de website van De VAK.

SWOP
Bij SWOP in Pijnacker geef ik twee lessen Qi Gong voor ouderen op maandagochtend 9:30 en om 10:45 in De Schakelaar. Beide lessen duren een uur. Aanmelden voor de lessen bij SWOP kan door een email te sturen naar
natasja@putizi.nl of 0641543636 te bellen.

Praktische informatie
Kies voor het beoefenen van Qi Gong losse kleding waarin je vrij kunt bewegen; een shirt of vest met lange mouwen, een lange (jogging)broek en zaalschoenen.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Je kunt me bereiken op 06 41543636 of e-mailen naar natasja@putizi.nl

Qi Gong-school

Er zijn veel verschillende scholen en stijlen Qi Gong, van leraar op leerling doorgegeven. De Qi Gong die ik geef, leer ik bij Sifu Henny Eleonora in Amsterdam. Het is de Dao Yin Yang Shen Gong, ontwikkeld door Professor Zhang Guangde. Daarnaast volg ik bij Sifu Henny Eleonora ook workshops, onder andere van Master Zhang Jian, leraar in Dao Yin Yang Sheng Gong aan de universiteit van Beijing.

Ik geniet van het doorgeven van wat mij is geleerd!