workshops thee proeven

Gong Fu Cha – Thee proeven

Thee proeven? Net als wijn en whisky, kan dat? Ja!

In China heeft de theecultuur zich door de eeuwen heen tot een ware kunst ontwikkeld. Van deze rijkdom aan thee is nog maar weinig bekend in Nederland. Ontdek de grootse en geurige wereld van thee! Maak kennis met de vele soorten heerlijke Chinese thee en de aandachtige wijze van thee zetten.

Een traditionele theetafel met porseleinen Gaiwan (kommetje met deksel), een theedier (kikkermonster), grijpers en schepje, en een takje pruimenbloesem!


Ben je geïnteresseerd en  heb je vragen?
Je kunt mij, Natasja Roodbergen, bereiken op 06 41543636 of door te e-mailen naar natasja@putizi.nl.

Eerst volgende workshop:

Op zaterdag 29 mei gaan we Chinese thee zetten en proeven
We gaan twee heerlijke theeën proeven: Little Tong Mu en Souchong Liquor (beide uit Tong Mu, Zhengshan Xiaozhong, China). Twee geurige zwarte theeën, één vol bloemen en fruit, de ander donker en rond, cacao-achtig. Meer over deze workshop lees je onderaan deze pagina.

Op deze workshop kun je je inschrijven tot en met 24 mei. Woon je buiten Delft en wil je het pakketje per post ontvangen dan raad ik je aan je ruim op tijd in te schrijven, het beste voor 20 mei, vanwege de onzekere levertijden van PostNL.

Inschrijven
Wil je mee doen? Dat kan door mij een email te sturen, vermeld in je e-mail: “aanmelding thee-workshop”, workshopnaam, workshopdatum, jouw volledige naam en contact gegevens. Je ontvangt dan een leuk theepakketje en alle informatie die je nodig hebt om mee te doen met de thee-workshop! Kijk ook eens in de agenda wanneer de verschillende workshops worden aangeboden. Je kunt je inschrijven tot vijf dagen voor de workshops.

Leuke tip 1: Je kunt je voor alle workshops ook met je vriend of vriendin inschrijven. Je doet dan samen mee met één link, zo betaal je voor jullie tweeën de prijs van één workshop!
Leuke tip 2: Geef eens een thee-workshop cadeau!

Wil je in een besloten groep een thee-workshop doen? Ik verzorg ook workshops op maat voor bedrijven, instellingen en particulieren. Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen door een e-mail te sturen naar natasja@putizi.nl of door te bellen op 0641543636.

De workshops
De hieronder beschreven theeworkshop kent vele variaties afhankelijk van de theeën die we per workshop gaan proeven. De verschillende theesoorten die door het jaar heen aan bod komen vallen binnen de volgende theegroepen: Zwarte thee, Oolong, Groene thee, Witte thee, Gele thee, en Puerh. Elke theegroep is op zichzelf weer een bonte verzameling van vele verschillende theeën en een wereld op zich! Verwen jezelf met bijzondere Chinese thee en ontdek de grootse wereld van de thee!

Porseleinen Gaiwan (traditioneel theekommetje met deksel) gevuld met zwarte thee: Souchong Liquor (een ongerookte Souchong!) uit Tong Mu China geplukt in april 2020. Zoals je kunt zien is het een hele fijne pluk (alleen de jonge blaadjes). Deze thee smaakt licht zoet en lekker rond, naar cacao, vanille en rozijnen.

Workshop – Chinese thee beleven

In deze boeiende workshop leer je twee mooie theeën zetten en proeven op traditionele Chinese wijze (Gong Fu Cha), met een Gaiwan.

De Gaiwan
De Gaiwan is een Chinees theepotje dat bestaat uit een klein kommetje met bijpassende dekseltje en eventueel een schoteltje. In de Gong Fu Cha methode gebruik je hele theeblaadjes en de verhouding blad-water is heel anders dan bij de westerse manier van thee zetten: met de Gaiwan gebruik je relatief veel blad op weinig water. Ook laat je de thee heel kort trekken, ongeveer 10 tot 30 seconden afhankelijk van de theesoort. Door het maken van thee met een Gaiwan kun je heel mooi de smaakontwikkeling van de verschillende opgietingen ervaren, hoe de thee zich ontvouwt en zich voor je opent. Je hebt zelf invloed op de smaak en je bent heel dicht bij de thee betrokken. Kortom, je leert thee zien, voelen, ruiken en proeven.

De thee
Tijdens deze workshop van 1,5 uur gaan we twee verschillende soorten thee na elkaar proeven. Zo kun je de smaakverschillen en kwaliteiten van de theeën goed vergelijken en daardoor beter begrijpen wat je proeft. Je krijgt achtergrond over deze twee theeën, waar de thee vandaan komt, wanneer de theeblaadjes geplukt zijn en hoe de thee is geproduceerd. Ook zal ik vertellen over thee in het algemeen, zodat je een breder beeld krijgt van de wereld van de thee.

Prijs: € 25 workshop van 1,5 uur, inclusief een mooi theepakketje* met twee voor deze gelegenheid speciaal uitgezochte heerlijke theeën.

De Theepakketjes!

Heb je nog geen Gaiwan? Je kunt zelf vooraf aan de workshop een Gaiwan kopen, bijvoorbeeld deze kleine porseleinen Gaiwan van Thee van Sander, een  lokale ondernemer hier in Delft. Wil je een Gaiwan direct bij het theepakketje ontvangen? Dat kan ook, je betaalt dan €15 extra op de workshopprijs. Wil je het nog even eenvoudig houden dan kun je ook een gewoon huis-tuin-en-keuken kommetje met schoteltje gebruiken ipv een Gaiwan.

*Het theepakketje wordt persoonlijk bij je afgeleverd als je in Delft woont. Je kunt het theepakketje ook ophalen in het centrum van Delft, locatie volgt. Woon je verder weg dan stuur ik in overleg het pakketje per post naar je op! Verzendkosten zijn dan €7,25 inclusief track&trace.