Stichting Boombijen (in oprichting)
Honingbijen zijn op een zonnige dag mijn leven ingevlogen en gebleven: “Zo immens mooi, het leven van wilde honingbijen! Hoe ze samenwerken, elkaar warm houden en voeden en steeds weer opnieuw de kiem leggen voor nieuw leven.”

Wilde honingbijen
De honingbij is het meest bestudeerde insect op aarde, en we weten dan ook veel over deze bijzondere dieren. Het gros van het onderzoek is echter in ‘gevangenschap’ gedaan. Een van de weinige onderzoekers die de honingbijen in het wild heeft bestudeerd is Thomas D. Seeley. Naar mijn inzicht zijn zijn bevindingen belangrijk voor de overlevingskansen van de honingbij.
In Nederland kennen we de honingbijen als de ‘bijen waar de imker voor zorgt’. Weinig mensen weten dat bijen eigenlijk wilde dieren zijn en dat ze uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen. Sterker nog: dan zijn ze beter af dan wanneer wij dat doen.
Lezingen, exposities en habitatherstel
Ik wil laten zien hoe honingbijen in het wild leven en wat hun natuurlijke habitat is, hoe zij met elkaar communiceren, wat zij nodig hebben om te kunnen gedijen en nog veel meer. Ik geef lezingen en verzorg exposities over wilde bijen en hun habitat, o. a. in OPEN (centrale bibliotheek DOK) in Delft, De Papaver en de TU Delft. Daarnaast zet ik mij in voor herstel van de leefomgeving en natuurlijk nestaanbod voor bijen in natuurgebieden, platteland én de steden.
“Ik nodig je uit om na te denken over de manier waarop we met bijen en bomen omgaan, en in het grotere geheel met al het leven.”
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Je kunt me bereiken op 06 41543636 of e-mailen naar natasja@putizi.nl.
